2020 WNBA Finals

Deze finale was de vierde keer in de vijf jaar sinds de WNBA in 2016 van playoff-format veranderde, dat twee teams uit dezelfde conference elkaar ontmoetten in de WNBA Finals. In 2016 en 2017 ontmoetten twee teams uit de Western Conference elkaar en in 2019 twee teams uit de Eastern Conference. Deze Finals is ook de vierde keer dat de top twee zaden de finale hebben gehaald sinds de WNBA veranderde van playoff-formaten in 2016. De enige niet-top two seed om de finale te halen was de derde geplaatste Washington Mystics in 2018.

De Las Vegas Aces kwalificeerden zich voor de finale na als eerste te zijn geëindigd in de reguliere seizoensstand, wat hen een double-bye in de halve finales opleverde. In de halve finales versloegen ze de Connecticut Sun in vijf games.

De Seattle Storm plaatste zich voor de finales na als tweede te zijn geëindigd in de reguliere seizoensstand, waardoor ze een double-bye kregen voor de halve finales. In de halve finales versloegen ze de Minnesota Lynx in een drie-game sweep.

De Aces wonnen de reguliere seizoensreeks met 2-0.

Game 1Edit

Game één begon gespannen, met het eerste kwartaal eindigde 23-21 in het voordeel van de Storm. De Storm breidde hun voorsprong uit via een groot tweede kwart, dat ze met vijftien punten wonnen. Seattle nam een voorsprong van achttien punten mee de rust in. De Aces kwamen sterk uit de rust, wonnen het derde kwart met vijftien punten en brachten de voorsprong terug tot drie. De Storm won echter het vierde kwart met elf punten en nam de wedstrijd met dertien punten over. Ze nemen een voorsprong van één game in de best-of-five series.

De Storm werd aangevoerd door Breanna Stewart die zevenendertig punten en vijftien rebounds liet noteren. Jewell Loyd had ook 28 punten. Sue Bird vestigde een WNBA Finals record voor assists in een wedstrijd met zestien. De bank van de Storm droeg in totaal vijftien punten bij. De Aces werden aangevoerd door Angel McCoughtry met twintig punten. A’ja Wilson voegde er negentien aan toe en drie andere speelsters scoorden in de dubbele cijfers. De bank van de Aces scoorde zestien punten.

Game 2Edit

Game twee begon met de Storm die het eerste kwart met zeven punten won. De Aces maakten een kleine comeback en wonnen het tweede kwart met één punt. Daardoor ging de Storm met een voorsprong van zes punten de rust in. De Storm won het derde kwart met een punt en het vierde kwart met zes punten om de wedstrijd met dertien punten te winnen. De Storm won de eerste twee wedstrijden met dezelfde marge van dertien punten om een 2-0 voorsprong in de reeks te nemen.

Vijf Storm speelsters scoorden in de dubbele cijfers, waaronder drie die ten minste twintig punten scoorden. Breanna Stewart was de leidende scorer met tweeëntwintig punten, en ze werd op de voet gevolgd door Alysha Clark en Natasha Howard, die beiden eenentwintig scoorden. Jordin Canada voegde er tien aan toe vanaf de bank. Sue Bird noteerde back-to-back double digit assist-wedstrijden, met zestien in Game one en tien in dit duel. De Aces hadden in totaal vier speelsters met dubbele cijfers. Zij werden aangevoerd door A’ja Wilson met twintig en zowel Angel McCoughtry als Emma Cannon scoorden zeventien.

Wedstrijd 3Edit

Zoals de eerste twee wedstrijden begon ook de derde wedstrijd gelijk opgaand, met Seattle dat aan het eind van het eerste kwart nog een 23-21 voorsprong had. De Storm domineerde echter de rest van de wedstrijd en scoorde de Aces met 69-38 in de resterende 30 minuten. De 33 punten tellende overwinning was verreweg de meest ruime van de serie nadat Seattle de eerste twee wedstrijden met 13 punten elk had gewonnen.

WNBA Finals MVP Breanna Stewart voerde de Storm met 26 punten weer eens passend aan. Jewell Loyd voegde 19 punten en een team-high 9 rebounds toe, terwijl Jordin Canada 15 punten van de bank kreeg. Alysha Clark en Natasha Howard pakten elk zeven rebounds en waren samen goed voor 15 punten. Sue Bird voegde zeven assists toe op weg naar haar vierde WNBA titel, alle met de Storm. A’ja Wilson leidde de Aces in scoren en passen met 18 punten en vier assists. Jackie Young voegde 11 punten toe voor Las Vegas terwijl Carolyn Swords de Aces aanvoerde in rebounds met 10.